donderdag 20 november 2014

Geduld

Vandaag was het weer een SFI dag.

De afgelopen keren SFI schoot het lekker op. De C-groep met eigen leraar, D-groep met eigen leraar. Uitleg, beetje praten, werken in ons werkboek en testen maken. Ons D-groepje is mooi klein: Poolse Katrin die al twee jaar in Zweden woont, Eritrese Mekdes die hard werkt en Marokkaanse Youssef die veel liever in Noorwegen wil zijn maar Noorwegen gaf hem geen visum. Overigens switched Youssef op dagbasis tussen de C- en de D-groep. Afhankelijk waar er een test afgenomen wordt, zorgt hij dat hij in de groep zit waar geen test gedaan wordt.

Maar goed, afgelopen dinsdag en vandaag zaten we dus met de C- en D-groepen bij elkaar. En dat vind ik een beetje veel van het goede. Ik ben niet van het geduldige soort. En helemaal niet als mensen consequent (dat dan weer wel) te laat komen. Wanneer we 's morgens beginnen komt er standaard een aantal 10 of 20 en sommigen zelfs meer dan 30 minuten te laat binnen zetten. En hetzelfde gebeurt natuurlijk bij de pauzes gedurende de dag. En oh my lord, bij de uitleg van de leraar of lerares dan kwekt een groot deel er gewoon doorheen. Er zat vandaag een oudere Afghaanse naast me die, no matter wie er aan de beurt was, alle antwoorden op vragen van de leraar door de klas brulde. Ook daarin was ze consequent: alle antwoorden waren fout.

Daar word ik beetje wispelturig van. Tijdens de vijfvoudige uitleg van de leraar, had ik de oefening al drie keer gemaakt. En na de uitleg kreeg men een uur, jawel een UUR, om de oefening te maken. Miss-ik-brul-alles-hardstikke-fout dacht dat het een group thing was en tetterde met haar Iraanse vriendinnen vrolijk een uur lang in het Perzisch over de Zweedse voorzetsels. Althans, ik denk dat ze daarover kwetterden. Of misschien ook niet want ook deze oefening had brulde ze weer fout door het lokaal.

Vandaag was een aanslag op mijn geduld. Tuurlijk heb ik ook weer dingen geleerd. En ik vind het magnifiek dat je deze taalcursus helemaal gratis aangeboden krijgt. Maar ik vind het lastig om mijn geduld te bewaren met mensen die minder gemotiveerd lijken, met mensen die er met de pet naar gooien.

Zo leer ik bij SFI meer dan alleen de taal....


Geen opmerkingen: