dinsdag 17 februari 2015

Meneer de voorzitter

Vanmorgen om 8 uur was het dan eindelijk tijd voor het utvecklingssamtal. Mik had zich er al een tijd op verheugd, want in dit gesprek zou Mik de voorzitter zijn. En als je de baas bent over het gesprek, dan is het per definitie een leuk gesprek aldus zoonlief.

Om iets voor 8-en huppelde Mik opgewekt naast ons naar school en eenmaal uitgepeld uit alle winterlagen, liep Mik al handenwrijvend op zoek naar juf. Juf vond het geloof ik toch ook nog best een beetje annorlunda, een beetje anders dan anders want we blijven natuurlijk toch de niet-Zweedse mensen op school. Alhoewel... aan het eind zei juf Ingrid dat ze soms wel eens vergeet dat Mik een Hollander is omdat hij zo goed in de groep past en meedoet.

Maar goed, meneer de voorzitter zat naast juf aan de ene kant van de tafel. Marco en ik aan de andere kant. Ik heb me zo goed als mogelijk ingehouden en heb niks gezegd totdat de voorzitter sprak. Mik kreeg van juf zijn papieren en toen begon het. Välkomna till utvecklingssamtalet.

In de afgelopen weken hebben alle kinderen met juf hun eigen utvecklingssamtal voorbereid en een heel aantal dingen opgeschreven voor tijdens het gesprek. In een noodtempo werd het eerste blaadje afgewerkt. Juf stelde nog een paar vragen tussendoor, en daarna ging Mr Bråttom (Meneer Haast) weer vliegensvlug door met de volgende vragen en antwoorden. Eenmaal op weg met alle vragen, was Mik een beetje vergeten dat wij er ook nog waren en werd het een (gezellig) gesprek tussen juf en Mik. Over wat ze sinds jullov gedaan hebben, waar ze het met thema over gehad hebben, hoe het gaat met zijn IUP (= individueel ontwikkelingsplan). En over met wie Mik allemaal speelt op school, wat ze dan doen als ze samen spelen.

Bijna helemaal aan het eind van het gesprek, kregen we Miks berätterbok te zien. Elke maandag zijn ze daarin bezig. Dan tekenen en schrijven ze over iets wat ze gedaan hebben de vorige dagen en daarna gaan ze er dan in de groep of met juf over praten. Nu al heel erg leuk om het zo terug te lezen en wat een verschil kun je dan al zien met Miks Zweeds aan het begin van het jaar, eind vorig jaar en nu.

Na een half uur was Mik door al zijn papieren heen, waren de nieuwe doelen voor het IUP vastgesteld en vond meneer de voorzitter het wel genoeg geweest.

Benieuwd wat Mr Bråttom zelf van het gesprek gevonden heeft.