donderdag 19 maart 2015

UFU op examen

Een maand of 3 geleden kregen we het eerste briefje. Van Bilprovningen, voor UFU. Waar het in Nederland zo is dat de APK gewoon bij je eigen garage gedaan wordt, zijn er hier verschillende instanties die de Zweedse APK uitvoeren. Deze instanties zijn onafhankelijk van het auto onderhoud. Wanneer er gekeurd moet worden, wordt bepaald aan de hand van het laatste cijfer in je kenteken. UFU heeft 2 als laatste cijfer en dan is de periode dat er gekeurd moet worden van december t/m april. Je hebt dus 5 maanden om het te regelen. 

Op de brief van Bilprovningen stond al een tijd. En als we die goed vonden, is het een kwestie van betalen en dan staat die tijd voor jou vast. In de loop van een paar weken kregen we ook nog van 2 andere autokeurinstanties een brief met tijd, maar die hebben we gewoon bij het oud papier gelegd. Deze bilprovning zag er goed uit, goede recencies en - ook niet onbelangrijk - was het goedkoopst. Zo'n APK hier kost rond de 35 euro. 

Vanmorgen was het dus zover. Eerst Marco afgezet bij SFI en toen naar Östersund. Op weg naar Bilprovningen nog even een gevarendriehoek gekocht bij mijn vrienden van Mekonomen (de buren van Bilprovningen) en toen heb ik me aangemeld, of althans: UFU aangemeld. Was wel heel veel te vroeg, maar had genoeg leesvoer bij me. 

De meneer van de Bilprovningen vond dat toch te gortig en haalde me op van de parkeerplaats. Samen met hem zijn we toen eerst door de remtestpoort gereden (dat blauwe poortje naast het gebouw van Bilprovningen). En daar hebben ze ook de uitstoot gemeten geloof ik. En toen ging UFU op de brug. Het voelde een beetje alsof UFU examen moest doen. Ik vond het bijna een beetje spannend. 

Maar, in 5 minuten was het gepiept. Ze hebben met z'n 3 UFU nagekeken en het enige dat aan UFU mankeerde was dat hij nieuwe ruitenwisserbladen nodig had. Geen mankement waarvoor UFU nog een keer terug hoefde te komen. Dus stond ik even later voor de 2e keer vandaag bij mijn vrienden van Mekonomen. Lieve Jonathan heeft me meteen geleerd hoe ik ruitenwisserbladen moet vervangen (voor alles is een eerste keer). 

UFU kan er weer tegen voor een jaar! 
Geen opmerkingen: