zaterdag 14 maart 2015

Vår

In Zweden doet men niet aan 4 jaargetijden, maar heeft men er nog eentje bij bedacht: vår. Vår is het jaargetij dat begint als de echte winter met massa's sneeuw en steady temperaturen van beneden de min 20 voorbij is. De zon staat hoger, de temperatuur gaat max tot -10 (en dan ook nog alleen 's nachts) en er ligt nog wel ijs en sneeuw op op te kunnen schaatsen en skiën en langlaufen.

Vorig jaar begon vår pas halverwege april, maar nu is het 5e jaargetij nu al begonnen. En we hebben ervan genoten vandaag! Wat een feest om de hele dag zo lekker buiten te zijn! Om 11 uur zijn we met Fia en Amanda en een heeeeele grote ijsboor naar het meer gegaan. Gisteren had ik bij het winkelen een pimpelfisk hengel gekocht en het leek me leuk om dat eens uit te proberen. Ik dacht dat de vissen hier ook wel brood zouden eten, maar Fia lachtte me per SMS uit en vertelde me dat de sjieke vissen van het Storsjön minstens worst eten of anders larven. Aan larven begin ik niet, dus we hebben stukjes korv meegenomen en nadat het gat in het ijs gemaakt was, begon het feest. 

Heeeeel lang duurde het niet, want je hebt wel geduld nodig voor het pimpelfisken (ijsvissen). En noch Amanda, noch Mik zijn met enorm veel geduld gezegend. Fia en ik hebben nog wat korv in het gat gemikt in de hoop vissen te lokken, maar nee. Het hele kwartier dat er gevist is, zijn er geen vissen voorbij gekomen. Was wel heerlijk om in het zonnetje zo daar bezig te zijn. Ondanks dat het ijs vervaarlijk kraakte. 

Na het vissen, moest er natuurlijk gegrild worden. Eerste pogingen gedaan om met mijn hoogst eigen vildmarkssett vuur te maken, maar daar moet ik nog even op oefenen. 

We hebben uiteindelijk zo'n 3 uur bij het meer doorgebracht. En daarna natuurlijk naar Lolo (Bryggstun) voor de première.En straks? Dan gaat het feest verder. We gaan naar Fia en Amanda om met ons allen naar de finale van het Melodifestival te kijken. Jippie. 

2 opmerkingen:

Debbie Schrijft zei

Ik heb dat ijsvissen ook een keer geprobeerd toen ik op wintervakantie was in de buurt van Mora. Het kon mij ook niet heel lang boeien. Een vuurtje maken óp het ijs was veel interessanter! :-D

Jo Hamperium zei

Ah dat hebben we nog niet gedaan! Is natuurlijk helemaal mooi als je eerst een paar lekkere vissen gevangen hebt en je ze daarna op je vuurtje kunt roosteren. Then again, ben geen held met levende vissen en ze schoonmaken enzo... dus wellicht gewoon alleen maar een vuurtje maken. Dat gaan we ook nog een keer doen! Moet eerst nog wel even oefenen met mijn nieuwe vildmarkssett. Kon er gisteren wel een heleboel vonken vanaf laten springen, maar vuur? Ho maar.