woensdag 13 mei 2015

Een avontuur. De eerste dag bij de Hemtjänsten.

Zo! Dat zit erop. De eerste dag aan het werk bij de Hemtjänsten.

Natuurlijk was ik al veeeeeel vroeger wakker dan de wekker. En de wekker stond juist al vroeg, kan je nagaan. Via de binnendoorweg ben ik naar Nälden gereden. De ochtendspits bestond uit een reebok die net voor Tullus de weg overstak.

Bij de Hemtjänsten werd ik hartelijk verwelkomd door Sandra. Met een kop verse koffie in de hand werd ik meteen ingewijd in het schema van de dag. Via Gerd, naar Sonja, naar Villy, naar Thorsten, weer naar Sonja en naar Gerd en tussendoor ook nog naar Saga. Leefde in de heilige veronderstelling dat onze eerste klant van de dag een man zou zijn die we zouden gaan helpen met omkleden, bed verschonen etc. Maar nee! Gerd in Zweden is dus een dame! Na Gerd zijn we ook nog naar haar tweelingzus geweest om een ontbijtje klaar te maken. Daarna naar Sonja voor haar medicijnen. Meteen aangekondigd dat we 's middags terug zouden komen voor een wandeling. Zat Sonja nou niet direct op te wachten.

Via even kletsen bij Villy en zijn boodschappenlijst ophalen, naar Thorsten om eten te brengen, zelfde bij een andere dame met diabetes wiens naam ik vergeten ben en toen naar Sonja voor de wandeling. Al pruttelend en commentaar leverend hebben we Sonja achter de rollator gekregen en zijn we tot halverwege de straat gekomen. 's Middags Gerd geholpen met de lunch en toen naar Saga om haar in bed te helpen voor haar rust uurtje. Ondertussen her en der natuurlijk ook opgeruimd, gewassen, katheters geleegd (I know, moest ook even slikken) en her en der nog wat gekletst.

Bijna alle klanten waar we vandaag kwamen vonden het wel interessant dat er een nieuwe tjej meekwam. De oudere heer waar we vanmiddag waren is er een van het 'ouwe snoeperd' soort. Op SFI leer je geen dubbelzinnige dingen (alsof ik überhaupt dubbelzinnige dingen snel zou snappen), maar dat leer je snel genoeg in deze job.... ik heb mijn best gedaan om schaapachtig te kijken en niet te reageren. Behalve kattig wist ik eerlijk gezegd niet zo goed hoe heel beleefd op de ondubbelzinnigheden te reageren.

Ik heb woeste bewondering voor de mensen die bij de Hemtjänsten werken. Het geduld en de zorg waarmee ze aan de gang gaan is echt onverwoestbaar. Bij mij duizelt het wat we allemaal bij wie gedaan hebben. Er komt overigens ook een heeeeeeleboel administratie bij kijken. Het begint al met de schema's die je per dag krijgt, de lijsten die je bij de klanten in moet vullen, de etenslijsten die de klanten in moeten vullen en die dan gefaxed (jaaaa! de fax leeft hier nog in zijn glorietijd!) moet worden naar de keuken waar het eten gemaakt wordt en dan nog rapporten invullen voor een aantal klanten.

Oh ja, de Hemtjänsten beschikt trouwens wel over een vloot coole auto's: staat een hele batterij aan RAV4's 4WD's om mee te rijden!

Nu morgen lekker vrij. En dan vrijdag een korte dienst, van 7-14.

Samenvatting? Sandra is een gouden meid die me heel goed en lief allemaal dingen uitlegd. De meeste klanten waren gezellig, het werk is uuuuh wat zal ik zeggen ... anders dan ik ooit gedaan heb.

de avondspits

3 opmerkingen:

Debbie Schrijft zei

"De ochtendspits bestond uit een reebok die net voor Tullus de weg overstak." You crack me up!

Maarre, wel goed dat je dit doet, zeker voor je Zweeds! Ik heb een tijdje thuishulp gehad na een een blindedarmontsteking en dan ben je erg blij dat dat soort dienst bestaan :-)

Hans Hegeman zei

Leuk verslag van je eerste dag.

Jo Hamperium zei

Morgen dag 2! Ik ga iets later weg in de hoop dat de ochtendspits bij Tullus dan opgelost is. Geen idee of reebokken er een dienstregeling op na houden ;-)