vrijdag 8 mei 2015

I am not alone!

De gemoederen zijn weer enigszins bedaard. Alles wat ik kon doen voor mijn vrienden bij de Belastingdienst, heb ik gedaan. Formulieren geprint, brieven ondertekend, enveloppen gepost. 

Natuurlijk heb ik het nodige op Twitter en Facebook geplaatst. Ook naar @Belastingdienst. Geen idee wat zij met hun Twitter account doen. Waarom ze überhaupt een Twitter account hebben. Er komt in ieder geval nooit reactie wanneer je iets naar hen tweet. Wellicht ook wel begrijpelijk, want als ze daar eenmaal aan zouden beginnen, dan zou er nóg minder terecht komen van het eigenlijke werk van de Belastingdienst. 

In de Facebook groep van Nederlandse mama's in het Buitenland vond mijn gefrustreerde klaagzang over deze nieuwe Belastingdienstsoap gehoor. Ik ben zeker niet alleen. Van Australië en Nieuw-Zeeland tot Duitsland. Van Noord-Noorwegen tot Qatar. Het lijkt wel alsof de Belastingdienst - en de onvolprezen automatisch gegenereerde brieven uitspuwende computersystemen - het eng vindt als Nederlandse mensen in het buitenland wonen. Natuurlijk zijn er ook uitzonderingen, waar het wel goed gaat. Maar het troost me wel dat ik zeker niet alleen ben in mijn strijd tegen de bureaucratische, administratieve wanorde bij de Belastingdienst. 

De Belastingdienst had me in hun laatste brief nog wel een goeie tip gegeven. Dacht ik. Ik kon alle gegevens waarop ze de laatste terugvordering gebaseerd hadden inzien via toeslagen.nl. Natuurlijk ben ik daar gisteren meteen gaan kijken. Maar verhip, daar heb ik mijn DigiD voor nodig. Wat was mijn inlognaam ook alweer. Oi en mijn wachtwoord? Geen idee. Ah! Nieuw wachtwoord aanvragen. 

Geef uw burgerservicenummer. Pfieuw. Dat weet ik nog wel. 
Er staat voor u geen geregistreerd woonadres in de basis administratie. 
Uuuuuh.... dus? 
Geen nieuw wachtwoord. 

Mmmh... Ok. Dan eens kijken op de site van de Rijksoverheid, hoe het zit met een nieuw DigiD aanvragen als je in het buitenland woont: 

Woont u in het buitenland, dan kunt u voor een DigiD bij de volgende gemeentebalies in Nederland terecht:

Riiiiight! Dus als je in het buitenland woont dan kan je hiervoor bij balies IN NEDERLAND terecht! Natuurlijk! 

Dus als ik de komende dagen niet blog, dan ben ik 'even' naar een gemeentebalie. In Nederland. 

Heeft de Rijksoverheid ook zo'n catchy slogan als de Belastingdienst: leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker.......

Geen opmerkingen: