zondag 13 september 2015

All is fair in love and loppis

Er zijn van die woorden die niet uit te leggen zijn. Dat zíjn niet alleen maar woorden. Achter die woorden gaat een hele wereld schuil.

Vandaag hebben Mik en ik ons begeven in de wereld die loppis heet. Deze loppis was georganiseerd door 2 moeders hier op Rödön. Al weken van te voren was het aangekondigd, dus mensen hadden plenty tijd om al hun oude zooi, pardon, al hun niet-langer-gewenste-enorm-interessante-spullen te verzamelen voor de verkoop. Behalve de loppis, werd er ook een lotterij gehouden. De organiserende dames hadden heel veel bedrijven hier in de omgeving enthousiast gekregen om prijzen te doneren. Van zakjes snoep tot vliegtickets naar Stockholm en weer terug. Na alle enthousiaste verhalen over de voorbereiding en - eerlijk is eerlijk - met al die schitterende prijzen van de loterij in gedachten, hebben Mik en ik ons vol verwachting ook in het loppis- en lotterijgebeuren begeven.

Een krap uurtje na openingstijd kwamen wij aangewandeld bij de Bygdegård. Het weiland naast de locatie stond al helemaal vol met auto's en er waren ook plenty loppis-enthousiasten die de auto gewoon in de berm gekwakt hadden. Massa's mensen met kinderen, hele kleine kinderen en met een blik op 'hebben-hebben-hebben' stonden op de parkeerplaats in de babyspullen te graaien. Omdat de loppis tafels binnen al in een mum van tijd waren uitverkocht, had men ook een kofferbak loppis georganiseerd. De kinderbuggies, de plastic loopfietsen en verschoten rompertjes gingen grif van de hand. En aangezien het een familieloppis was, waren de kinderen de loppiswinst van de verkopende ouders alweer aan het uitgeven bij andere loppistafels.

Eenmaal binnen in de Bygdegård was het helemaal een drukte van jewelste. Bij de tafel voor de loterij kon je geen zinnig gesprek meer voeren. Nou geloof ik ook niet dat een loppis evenement daar nou direct de plaats voor is, maar bijna alle volwassenen die we daar tegen kwamen hadden alleen maar oog voor de prijzentafel en walsten je rustig omver. Mik en ik hebben onze toevlucht gezocht in de hoek waar alle fika stond. Konden we even op adem komen en onze strategie bepalen voor de rest van het evenement. Na de fika was het alleen nog een kwestie van een lot scoren en daarna snel wegwezen. Laten de loten nou net uitverkocht zijn toen wij eenmaal aan de beurt waren.

Een belevenis was het. Dat zeker. Wat een hoop uuuh.. spullen! En wat een hoop mensen! Maar het zal niet als een verrassing komen dat een evenement als dit niet hoog op onze verlanglijst staat om nog een keer te bezoeken.

PS het was wel een heel goed doel waarvoor deze loppis georganiseerd was. Alle winsten van de loppis, de loterij en de fika verkoop gaan naar Hej Framling. Een non-profit organisatie die door 2 dames hier uit de buurt is gestart om asielzoekers afleiding te bezorgen. Zo hebben ze bijvoorbeeld met deze vereniging een oude skiheuvel opgeknapt vlakbij een asielzoekers opvanghuis zodat ze daar ook skiën kunnen leren, is men een koor begonnen en is er ook een loopgroep gestart.

Geen opmerkingen: