dinsdag 8 september 2015

De möte

Vanavond was het tijd voor mijn tweede Zweedse ouderavond (foräldramöte). Ever. 

Vorig jaar brak het zweet me al uit alleen bij het idee van de möte. Hoe werkt dat hier? Wat gaan ze doen? Kan ik ze überhaupt wel verstaan? Zullen ze me niet raar vinden? 

Vanavond had ik er zin in. En het was gezellig. Het begon met een half uurtje bij de fritids. Van de 63 kinderen op school, gaan er 44 naar de fritids voor 1 of meer dagen per week. Wat moet je doen als je kind ziek is, wie moet je bellen. Hoe zit dat als je kind naar de tandarts moet. Wat doe je als je een extra dag bij de fritids nodig hebt. Allemaal van dat soort praktische dingen. En ondertussen nog een beetje bijkletsen met andere ouders die je zoal tegenkomt op zo'n avond. 

Daarna verzamelden we met zijn allen in de gymzaal. Rektor Björn had een mooi Word documentje gemaakt en dat werd met lettertype 44 gebeamed op de muur van de gymzaal. Over Infomentor, het informatie systeem dat men hier gebruikt om ouders en personeel over zaken geïnformeerd te houden. Over het pedagogisch leerplan. Over wie te informeren als je je kind 6-10 dagen van school wilt halen, of langer dan 10 dagen. Daarna was het de beurt aan Sanna van elevhälsan. Een magnifiek instituut vind ik. Er zijn in deze kommun 4 curatoren die de verschillende scholen bezoeken en daar zijn om de kinderen te steunen. En zo nodig de leraren ook. Bijvoorbeeld als kinderen het thuis moeilijk hebben en iemand nodig hebben om mee te praten. Mik vindt haar een toffe juf, "ja mam, als je thuis geslagen wordt, dan kan je ook met Sanna gaan praten". Of als het moeizaam gaat met de groepsdynamiek in de klas, dan is Sanna de aangewezen persoon om de leraren te helpen. Enfin, you get the picture. Na Sanna mocht Kiki, de schoolverpleegster, nog even snel een woordje zeggen en tot slot was het juf Anneli, de gym matrone. 

Na deze algemene info werden we naar de verschillende klassen geloodst om meer specifieke info over de respectievelijke leerjaren te krijgen. Voor ons betekende het dat de groep van de F:an tot de 3:an bij elkaar zat. Ook weer gezellig geklets. Extra info over het schema. Over gezellige dingen die ze op het program hebben staan. Dit jaar hebben ze bijvoorbeeld een heus Nobelfeest gepland. Op 10 december gaat de hele school in sjieke kleding naar de Bygdegård hier om daar te dineren en daarna te walsen. Zou wel een vlieg op de muur willen zijn die avond! Morgen gaat de hele school naar buiten, de hele dag. En Terese, de schoolchef, komt er met haar homemade pyt-i-panna achteraan. En komende week hangen ze ook van de feestelijkheden aan elkaar: eerst dinsdag naar een dansvoorstelling in Krokom, woensdag is het Skoljoggen en donderdag komt een theatergroep hier op school om zelf met de kids te gaan dansen. 

Om nóg wat dichter bij het vuur te zitten bij alle activiteiten dan we al doen, heb ik me aangemeld als klasseouder voor de 2:an. Ook weer voor de gezelligheid, want Fia is klasseouder in de 3:an, dus we kunnen hopen dingen samen doen. 

Al met al een gezellig onderonsje. Duurde ruim 2 uur. Had ook in een uurtje gekund. Maar ja, gezelligheid kent geen tijd toch? 

Geen opmerkingen: