zondag 20 december 2015

Hoe? Wat? Waar? Wanneer?

Na ruim een jaar in Zweden is het meeste papierwerk nu wel geregeld. Alleen is er nog wel het 'dingetje' van paspoort verlengen. Ons Nederlandse paspoort bedoel ik. Het paspoort van Marco verloopt in het 2e kwartaal van volgend jaar. En aangezien we net rond die tijd naar Nederland vliegen voor een weekje, is het wel zaak dat we dit 'dingetje' even regelen. 

Ik had een stille hoop dat we gewoon op onze Zweedse ID-kaart kunnen reizen. Met een Nederlandse ID-kaart kan je per slot ook van en naar de Schengenlanden reizen, toch? Maar met de Zweedse ID-kaart lijkt het niet zo simpel te liggen. Althans, als je als Nederlands burger een Zweedse ID-kaart hebt. Omdat we van 1 Schengenland naar een ander Schengenland reizen, zou er in theorie niet eens gecontroleerd hoeven worden. Maar stel je voor dat ze net op de terugreis wel gaan checken en niet precies weten wat ze met de Zweedse ID-kaart aanmoeten. 

Tuurlijk, je kunt een afspraak maken bij de Nederlandse ambassade in Stockholm, of bij die in Oslo. Op de respectievelijke websites van de ambassades zijn ze redelijk informatief over wat je allemaal moet regelen. Maar dat is best een hele hoop vergeleken bij het 'gewoon' kunnen aanvragen van een nieuw paspoort in Nederland. 

Dus in plaats van naar Stockholm of Oslo reizen voor een duur kwartiertje op de ambassade, gaan wij het nieuwe paspoort in Nederland aanvragen. Weet niet precies sinds wanneer, maar er bestaat nu de mogelijkheid om op Schiphol je nieuwe reisdocument aan te vragen en dat is na 3 werkdagen klaar! Super praktisch en dan hebben we het zekere voor het onzekere. Kan Marco er in ieder geval weer 10 jaar tegen aan met een nieuw paspoort! 

En dat weekendje Stockholm en Oslo dat doen we toch nog wel een keer. Of twee. Of drie. Daar hebben we geen Nederlandse ambassade voor nodig. 


Geen opmerkingen: