zondag 17 januari 2016

A way around! .. denk ik...

Vorige week begon mijn verbazing over de manier waarop de modersmålsenheten hier in Östersund omgaat met contracten met haar werknemers.

Kom bij ons werken! Heb je vrienden? Neem ze mee, ze kunnen misschien wel direct aan de slag! Heb je een auto? Nog beter, hier is je contract: ondertekenen maar. Nee, je hoeft het niet mee naar huis te nemen. Hier is een pen, onderteken het maar. Right here, right now.

Het zijn allemaal vriendelijke mensen hoor. En ze doen ook enorm hun best. Maar dat dingetje met die contracten, dat zat en zit me nog steeds niet helemaal lekker. Heb her en der rondgevraagd en het is inderdaad zo dat dit departement geen contracten voor onbepaalde tijd afgeeft. Alle contracten zijn op zijn vroegst vanaf het begin van het schooljaar tot maximaal de dag waarop de zomervakantie begint. In de tussenliggende schoolvakanties heb je de keuze om of (gespaarde) vakantiedagen op te nemen of dat je vrij bent zonder doorbetaling. Aangezien ze hier in Zweden nogal genereus zijn met het aantal schoolvakanties, zit het er niet in dat je alle schoolvakanties kunt coveren met de gespaarde vakantiedagen.

Dat is de situatie en daar wil ik een manier om heen vinden. Nu heb ik er niet veel fiducie in om als een Don Quijote ten strijde te trekken tegen de vreemde regels met betrekking tot de contracten. Maar toen realiseerde ik me ineens dat ik sinds juni van vorig jaar lid ben van de Akademikers A-kassa. Elke maand betaal ik een heel bescheiden premie en als je voldoet aan een aantal voorwaarden, dan keert Akademikers A-kassa uit bij werkloosheid: noem het een werkloosheidsverzekering. Klinkt bijna too good to be true, maar natuurlijk heb ik al contact met ze opgenomen om te checken hoe het zit in mijn situatie: contract tot begin zomervakantie en zo goed als gegarandeerd nieuw contract na zomervakantie. Of zij dan het stuk daar tussen zullen coveren.

Ik ben benieuwd!

Geen opmerkingen: