woensdag 24 februari 2016

How to screw the system

Maar dat doen we natuurlijk niet. Want dat zit dan weer niet in ons systeem. Maar als we zouden willen, dan zouden we vandaag hebben kunnen beginnen: met het screwen van het systeem, het modersmålssysteem.

Vorige week kreeg ik een uitnodiging van de modersmålscoordinator van Krokoms kommun. Ze kunnen de planning niet rond krijgen omdat ze teveel aanvragen hebben en te weinig mensen. Of ik misschien ook wat zou kunnen betekenen voor hen. Praten kan nooit kwaad, dus vanmiddag ben ik na het werk naar het gemeentehuis gereden voor een möte met de coördinator. Is een heel aanminnige dame met wie ik goed op kan schieten, dus het was in ieder geval gezellig om elkaar te zien.

En toen kwam het zakelijke gedeelte: ja, want ze hadden een aanvraag voor op Rödön. Jaha, Rödön. Dat is interessant. Nederlandse les op Rödön. Heb toch sterk de indruk dat onze zoon het enige Nederlandse kind is dat hier op school gaat. Mmmh, ja, nu moest ze toch even zoeken naar de naam van de leerling. Mik van der Ham. Ja hoor, er was door de overijverige rektor van Miks school - zonder ons medeweten - een aanvraag gedaan voor modersmålsundervisning voor onze eigen zoon! De aanvraag was op 19 januari binnen gekomen. De coördinator had de link niet gelegd met mij omdat ik hier nu onder mijn meisjesnaam geregistreerd sta (ze waren gevoeglijk Van der Ham vergeten bij de registratie voor mijn persoonsnummer) en Mik natuurlijk gewoon met Van der Ham als achternaam.

Als ik niks gezegd zou hebben, dan zouden we vanmiddag hebben kunnen afspreken dat ik een uur per week naar Rödön skola ga om daar een zekere Mik Nederlandse les te geven. En daar zou ik dan voor betaald krijgen. Maar zo doen we het niet. Wij hebben onze eigen Nederlandse school. Elke vrijdagmiddag en dan nog een beetje tussen de bedrijven door.

De coördinator en ik hebben hartelijk gelachen om de overijverige rektor en daarna heeft ze de mail van de rektor in de prullenbak gegooid.

2 opmerkingen:

Marina Veldhoedt zei

Er is ons ooit verteld: doe de aanvraag voor modersmål zo snel mogelijk, want als ze nog op zoek moeten naar een leerkracht kan het zo maar enkele jaren duren. Wisten wij veel dat je binnen 2 maanden op de stoep zou staan en onze nog-niet-pratende-hummel te ondersteunen met haar 'taal'.
Super natuurlijk! maar zeker niet verwacht ;-)

Jo Hamperium zei

Haha! Ik ben blij dat jullie de aanvraag nu gedaan hebben! Heerlijk begin van de week....