zaterdag 14 mei 2016

Een lange avond, een heeeeele lange avond

Na weken van voorbereidingen hier in het Zweedse en zeker ook hier in huis, is het dan vanavond eíndelijk zo ver: de finale van het Eurovisie Songfestival.

Na de winst van Måns vorig jaar begon de temperatuur al te stijgen hier en die bereikt geheid vanavond een kookpunt. In februari begonnen die rare Zweden al met een aanzienlijk aantal voorrondes (het Melodifestival) waarin een groot aantal kandidaten hun liedjes ten gehore hebben gebracht. De voorrondes werden in verschillende oorden door heel Zweden gehouden zodat de meeste Zweden de kans krijgen om dichtbij hun Melodifestival helden te komen. Vorig jaar werd er ook een voorronde in Östersund gehouden, de kaarten waren in no-time uitverkocht (maaaaaanden van te voren). Dit jaar bleven ze meer in het zuiden.

Niet dat ik het gevoel heb er iets aan gemist te hebben, want de inzendingen dit jaar waren niet om over naar huis te schrijven. En ach ja, Frans. Het is een lieverdje hoor. En ondanks zijn geringe leeftijd is hij al aardig een tijdje bezig, kijk hier maar eens. Zijn liedje is er eentje van een heleboel in een dozijn als je het mij vraagt. Maar zoals de songfestival expert hier in huis (en nee, ik bedoel niet Marco) pleegt te zeggen: da's een smaksak, ik vind het mooi!

Het feit dat er 2 halve finales gehouden werden in de week voor de grote finale op zaterdag, hebben we een beetje soort van niet genoemd hier in huis. Eén avond het gebeuren aanschouwen leek ons meer dan genoeg. Overigens heeft de lokale expert wel op SVTplay alle liedjes uit de respectievelijke halve finales gehoord, hoor. Meer dan eens. En dat bij het ontbijt. Nou is het irritante bij een aantal liedjes dat die zo in je hoofd blijven zitten, dat ik de afgelopen week bijna het hele repertoire al in de auto heb zitten zingen.

Nog ruim 2,5 uur. Dan begint het. De lokale expert is er al helemaal klaar voor. Wie zou er nou het meest zenuwachtig zijn mam? Frans? Nee, die is nooit zenuwachtig.

Voor Mik is Frans nu al een held.

Overigens, om nog een beetje lol te hebben tijdens het hele lange avond program, gebruik ik vanavond in ieder geval ook Twitter.

Geen opmerkingen: