zondag 22 mei 2016

To be continued...

Fantastisch, vermoeiend, stoer, uitputtend, geweldig, avontuurlijk, onbegrijpelijk, heftig, schitterend en om stil van te worden. Het is nu ruim 1,5 jaar geleden dat we ons Zweden avontuur zijn begonnen.

Hoe voelt 1,5 jaar of liever 1 jaar en 10 maanden? Is het alles wat we ons van te voren hadden voorgesteld? Blijven we hier nu voor altijd wonen? Is het gras nou echt groener?

Allemaal van die vragen die we in de afgelopen maanden vaak gehoord hebben. En de antwoorden? Tja. Tijd blijft een raar iets. Soms gaat het heel snel (al hebben we veel vakantie hier, die vakanties zijn écht zo voorbij!) en soms duurt het eindeloos (afhandeling van zaken door mijn vrienden van de Belastingdienst). Voelt het nou alsof we hier al lang wonen? We weten meer dan we vorig jaar om deze tijd wisten. We kennen de meeste weggetjes hier in de omgeving en we beginnen ook steeds meer bekende gezichten te zien als we gewoon even de stad in gaan. Wat wil je, er wonen hier niet zoveel mensen en na bijna 2 jaar heb je ze vast allemaal wel een keertje gezien. En toch blijft er dat gevoel dat je er niet helemaal bij hoort. En ik geloof dat ik dat ook wel prima vind. Ik vind het wel fijn om met 1 voet in de cirkel te staan en met 1 voet er buiten.

Is dat hoe we het ons van te voren hadden voorgesteld? Ik kan natuurlijk alleen voor mezelf spreken en ik geloof wel dat het grotendeels is zoals ik gehoopt had dat het zou zijn. We wonen in een prima appartement, Mik gaat graag naar school en heeft veel vrienden, Rödön ligt gunstig om Jämtland verder te ontdekken en de twee winters die we gehad hebben, waren meer winter dan ik de afgelopen jaren in Nederland heb meegemaakt. Maar ook ben ik wel heel blij dat we (nog) geen huis gekocht hebben hier. Ons huurappartement is klein, maar gezellig en ligt prima. We hebben een balkon en we hebben het Storsjön in onze 'achtertuin'. Rödön is een pittoresk plekje, schitterend uitzicht en ik zou de aardbeien van Jordgubbslandet niet willen missen, maar om hier nou te gaan settelen? Het is heerlijk voor Mik om hier op deze heerlijke school zijn jaren vol te maken. En daarna? Wie weet wat het dan gaat worden.

Weet je wat het is? Met dit avontuur, hebben we nog meer gevoeld en geproefd en heel erg aan den lijve ondervonden dat er nog zoveel méér moois is te ontdekken in de wereld. Alleen al hier in Jämtland, in Zweden en bij de buren.

En het hele verhuisavontuur is natuurlijk niet altijd rozengeur en maneschijn (geweest), maar dat maakt het ook juist weer interessant. Je wordt creatief in het zoeken van oplossingen voor heel veel verschillende dingen: ben nu vrienden met de mensen van het hoofdkantoor van Toyota Zweden, de bodem van onze spaarpot is nooit helemaal bloot komen te liggen en we hebben een hoop geleerd over de ondoorgrondelijke wegen van zowel de Zweedse als de Nederlandse Belastingdienst. Om nog maar te zwijgen over de avonturen met de klantenserviceafdelingen van PostNord en ElGiganten.

En het beste is dat ik dat allemaal heb kunnen doen met de 2 mannen die ik het liefste om me heen heb. Nog steeds en voor altijd.

Ons avontuur? Dat heeft een ongelimiteerd aantal afleveringen.

2 opmerkingen:

Jos zei

Mooi geschreven. Al eens de richting van Medstuga opgezocht. Over de fjällen naar Noorwegen rijden. Een bezoekje aan Fäviken is ook de moeite waard al is het restaurant wel een tikkie, wat heet, aan de dure kant. In ieder geval is het in Jämtland bloedmooi.

Jo Hamperium zei

Ons plan voor de zomervakantie is om via Stekenjokk naar Noorwegen te rijden. En dan door naar de Lofoten. Tentje mee, vuurtjes maken en heleboel mooie tochten.

En Fäviken.. staat ook nog wel ergens op onze lijst. Tussen nog een heleboel andere gave dingen!