vrijdag 1 juli 2016

Even iets heel anders

Niet in de zomer. Niet als het zo licht is en je eigenlijk het liefst alleen maar buiten wilt zijn. Nou ja, als het half-way decent weer is. En gelukkig is dat zo deze zomer!.

Maar in de donkerdere dagen treffen we het dat we in het mekka wonen van de scandi noir. Daarom nu eens een keer een andersoortige post, laat me vertellen over een paar series die we gekeken hebben.

Frikjent 
Frikjent (Vrijgesproken) is een Noorse krimi-dramaserie uit 2015. De schrijvers van Frikjent zouden zijn geïnspireerd door de zaak Birgitte die in 1995 heel Noorwegen in zijn greep hield.

Het verhaal begint in Kuala Lumpur. I know, so much for scandi. Aksel Borgen leidt een succesvol bestaan als zakenman in het Verre Oosten, is getrouwd met een beeldschone Aziatische dame en samen hebben ze een 16-jarige zoon.

Maar al snel bereikt het nieuws Aksel dat het bedrijf dat de hoeksteen is van de samenleving in zijn geboortedorp Linfjord wordt bedreigd door faillissement. Businessman Aksel ziet zijn kans schoon om het bedrijf te redden en vooral - nu komt de aap uit de mouw - om zijn onschuld te bewijzen in een zaak uit het verleden. Zonder verder al te veel te verklappen, is het voor Aksel een opeenvolging van ontmoetingen en confrontaties met mensen in het heden en zaken uit het verleden.

Ondanks, of misschien wel juist daardoor, dat Linfjord heel klein is, is het een verhaal met heel veel lijntjes. In de 10-afleveringen van deze serie blijft het wel intrigeren hoe het nou af gaat lopen. Óf het überhaupt af gaat lopen. Na het zien van de laatste aflevering van deze serie, hoop ik wel op een vervolg!

Springfloden
Springfloden (Springtij) is een Zweedse dramaserie uit 2016.

Een jonge politie-studente, Olivia Rønning (Julia Ragnarsson), krijgt als opdracht voor de zomervakantie om onderzoek te doen naar de onopgeloste en beestachtige moord van 1990, de zogenaamde 'beach case'. Een onbekende zwangere vrouw werd begraven op een zandstrand aan de Zweedse westkust en is toen verdronken in een springtij.

Ik moet zeggen dat ik niet direct gegrepen was door de trailer op SVT. Een donker, duister gesmiespel op een strand en een vrouw die helemaal ingegraven is op het strand. Alleen haar hoofd steekt nog boven het zand uit. En dan komt het water hoger en hoger. Maar het was even doorbijten en toen Olivia eenmaal op onderzoek uitging, werd het wel onderhoudend.

De betrokkenheid van Olivia's in de 'beach case' brengt haar samen met Tom Stilton (Kjell Bergqvist), die in de jaren 1990 het onderzoek leidde. Sinds die tijd is hij echter getroffen door een zenuwinzinking en leeft nu als dakloze.

Het idee van de serie is okej. Een jonge studente die op onderzoek uitgaat en van allerlei avonturen mee maakt. De uitwerking is echter minder als je het mij vraagt. Het gaat van hot naar her en er zijn massa's dingen die wel aangestipt worden maar niet uitgewerkt. En toch wil je dan weten hoe het uiteindelijk afloopt.

Anders dan gedacht. Dat in ieder geval. Of ik een tweede serie weer zou gaan kijken? Ik weet het nog niet. Niet als ik een heel leuk boek van de bieb heb denk ik.

Okkupert
Okkupert (Bezet) is een Noorse politieke thrillerreeks uit 2015, bedacht door Jo Nesbø. Deze serie deed al aardig wat stof opwaaien voordat de eerste aflevering überhaupt uitgezonden was. De Russen waren niet onder de indruk van het feit dat ze als de 'bad guys' neergezet werden in deze serie. 

Het verhaal gaat over de overname van de Noorse olie- en gasvelden door Rusland nadat Noorwegen heeft besloten zijn olie- en gasproductie stop te zetten. Het leven lijkt daarna gewoon door te gaan, maar dat is natuurlijk maar schijn. Langzaam maar zeker wordt Noorwegen een bezet land. 

Ondanks dat ik een fan ben van Jo Nesbø, was ik niet direct enthousiast bij het horen van het verhaal in deze serie. Maar ook hier werd ik er na 1 aflevering ingezogen. Een van de hoofdkarakters in de reeks is Hans-Martin Djupvik. Een dappere dodo die alles over heeft voor zijn land en voor schijnbaar onmogelijke taken wordt gezet. Maar met zijn doorzettingsvermogen, zijn coole Noorse blik en zijn vermogen om kaakslagen te incasseren (en the occasional bomaanslag) lijkt hij de redder te worden.

Naarmate de serie vordert, wordt het wel verhaal wel al onwerkelijker. Maar daarom niet minder onderhoudend. Tien minuten voor het eind van de laatste aflevering hebben we ons in verwilderde onrust afgevraagd hoe het nou nog allemaal opgelost moest worden. Tja, hoe dat afgelopen is....

Laten we zeggen dat er vast wel een seizoen 2 aan zal komen!

Blå ögon (Zweeds politiek drama uit 2014) werd aan eind van de winter hier (weer) uitgezonden. Ik vond vooral het politieke deel van het verhaal leuk, het geheel rondom de coup hoefde voor mij niet zo. Wel een onderhoudend tussendoortje, deze serie.

En natuurlijk hebben we ook seizoen 3 van The Bridge gekeken. Er zit gelukkig ook een seizoen 4 aan te komen, al heeft de regisseur wel gezegd dat dit wel de laatste serie zal worden.

Benieuwd waar de SVT ons deze winter weer mee gaat vermaken.

Geen opmerkingen: