woensdag 31 augustus 2016

Het is bijna kerst! Echt waar....

We dachten dat we het ook dit jaar konden ontlopen. Geen gedoe met boekjes en bestelpapieren en bestellingen rondbrengen enzo. Wij hadden de Jultidningar al bij het oud papier liggen. En toen kwam Miks beste Zweedse vriend langs. Met zijn broer. En hun Jultidning.

De Jultidning bestaat schijnbaar al sinds begin van 1900 hier in Zweden. In de Jultidning vind je allemaal 'leuke gezellige kleine (en minder kleine) hebbedingetjes' die je nu alvast kunt bestellen zodat je in december geen stress meer hebt. Want dan heb je al je kerstcadeautjes al besteld uit de Jultidning. De opbrengst van de verkoop gaat (deels) naar een goed doel. Soort van Kinderpostzegels, maar dan op zijn Zweeds. 

Afijn. De Juldtidning dus. Ze lagen al in de oud papier tas. Totdat Miks vriend langs kwam. Mmmh, mam hebben wij ook zoiets? Hoe werkt dat dan precies? Ja en bij de prijzen die je kunt verdienen als verkoper, toen was Mik verkocht. Als je voor 99 kroon verkoopt, dan mag je al iets uitzoeken. Hoe meer je verkoopt, hoe meer je verdient. Mik pakte snel een plastic tas, want die had Melker ook. Een pen. En de Jultidning. Alles in de plastieke tas en het bestelformulier in de andere hand, ging Mik huppelend naar zijn eerste klant: lieve buurvrouw Kristine. Na een half uur kwam Mik terug, met een mond vol chocola en zijn eerste bestellingen op het bestelformulier. Mam, aan wie kan ik nog meer wat verkopen? Hup, samen op de fiets, naar juf Ann. Kwispelend naast me fietsend zat Mik al glunderend te bedenken aan wie hij nog meer zou kunnen verkopen. De prijzen voor de verkopers stonden op Miks netvlies gebrand en voor die X-box moet er wel aardig wat verkocht worden. Juf Ann vond het reuze gezellig dat we kwamen en ook daar kwam Mik met bestellingen vandaan. Nu ben ik al thuis , maar onze salesjongen is nog even bij buurvrouw Catharina. Ja mam, je moet wel de eerste zijn anders ben je te laat. Right. 

Dat gaan nog drukke weken worden. 

Internationale bestellingen neemt Mik ook aan trouwens. In de kleine lettertjes staat geloof ik wel dat de verzendkosten dan wel voor de ontvanger zijn. 

Geen opmerkingen: