dinsdag 13 december 2016

Aangemeld, niet afgedaan

Weet je nog dat ik eind oktober ergens een aanmelding heb gedaan (met hulp van mijn onvolprezen kurator in de rehab kliniek!) tegen de Hälsocentral in Krokom?

Deze aanmelding heb ik gedaan bij de Patientnämnden. Deze instantie is een soort van ombudsman voor patiënten. Of in ieder geval mensen die iets te melden hebben naar aanleiding van hun contact met een medische instelling.

Direct na de aanmelding hing Ulrika van Patientnämnden al bij me aan de lijn om te vertellen wat ze zou gaan doen. En om te vragen of ze mijn aanmelding zo door mocht sturen naar Krokoms Hälsocentral. Maar natuurlijk. Daar had ik per slot al mijn grieven in opgeschreven:

1. waarom wisten de districtsverpleegkundige en de fysiotherapeut niet van mijn medische geschiedenis
2. waarom heeft de fysiotherapeut niet met mij gecommuniceerd over zijn bevindingen
3. waarom hebben ze me met een Alvedon weer de hort op gestuurd toen ik belde om te klagen over verminderd gevoel in grote delen van mijn lichaam

Nou, vandaag kwam het antwoord van de Hälsocentral. Ze hebben er lang over nagedacht (het is notabene half december nu!), maar dan heb je ook 1,5 pagina excuus. Yep, you've got it, ik ben niet tevreden met hun antwoord.

Komt namelijk neer op:
- doordat we overgaan van het ene op het andere systeem, zijn misschien niet alle medische journaals geupdate;
- en dat niet iedereen op de hoogte was hiervan, dat gaan we op de volgende algemene medewerkersvergadering aan de orde stellen (wanneer die dan ook moge zijn);
- maar nu hebben de mensen van de Rehab kliniek en van de afdeling Chirurgie in het ziekenhuis jouw (mijnes dus..) journaal geupdate, dus dat is in ieder geval goed.

Géén woord over dat de fysio me niet eens had moeten aanraken. Geen woord over dat het bizar is dat de fysio me met een Alvedon weer de hort op stuurde nadat hij de manipulatie had uitgevoerd: ga maar door met wat je altijd doet tot je maandag bij de dokter geweest bent. De dag na mijn doktersbezoek was ik in het ziekenhuis en daar mocht ik notabene niet meer weg, niet meer lopen omdat ze het risico wilden vermijden dat ik bij een val verlamd zou kunnen raken! En de fysio in Krokom stuurt me gewoon de hort op met een Alvedon!
En hoe zit dat met eventuele andere medische journaals die niet (goed) geupdate zijn? Welk risico lopen andere mensen?

Nee. Ik ben helemaal niet tevreden met het antwoord van Krokoms Hälsocentral en ik heb al met Patientnämnden gesproken. De dame die mijn anmälan behandelt kon het zich voorstellen en we hebben samen besproken wat er nu gaat gebeuren:
- zij gaat mijn grieven met een begeleidend schrijven weer naar Krokoms Hälsocentral sturen;
- er wordt nu onderzocht door het opperhoofd van de artsen of hier een Lex Maria anmälan voor gedaan moet worden: bij zo'n aanmelding wordt er een heel team samengesteld die het geval gaat onderzoeken en er zorg voor draagt dat de nodige maatregelen ter voorkoming worden doorgevoerd;
- en er schijnt nog een instantie te zijn waar ik dit geval kan aanmelden zodat het landelijk geregistreerd wordt;
- daarbij loopt ook nog mijn aanmelding bij de patiëntverzekering om te zien of er in mijn geval een schadevergoeding uitgekeerd gaat worden.

Kortom, dit loopt nog wel even.

Tssh.. dat ze in Krokom dachten er met zo'n flutbrief vanaf te komen. Echt niet!

3 opmerkingen:

Viviane Rose zei

Wat een gedoe allemaal! Zoiets duurt lang. Valt soms ook lastig te onderzoeken binnen een ziekenhuis en toegeven is ook al zoiets... :/

Maar moet je behalve checks nog andere ziekenhuisbezoeken of ben je nu nog verder alleen aan het opknappen?

Ik zou graag je komen opzoeken, maar geen idee nog hoe ik dat financieel moet doen... een roadtrip... Ook gelijk Stockholm zien... Meer van het land.

Jo Hamperium zei

Mmmh.. geduld is een deugd zeggen ze dan. En doorzetten ook! Ik ben niet klaar voordat ik een bevredigend antwoord krijg van ze.

In het nieuwe jaar moet er een aantal dingen gebeuren:
- staal 'steun' draad (nog van de operatie eind september) moet verwijderd worden via kleine operatie
- 3-maandelijkse check met onco en met rugchirurg
- 3-maandelijkse injectie met hormoonpreparaat
- 6-maandelijks infuus met skeletbeschermend spul. Werkt goed zegt men, ben er wel 2/3 dagen ziek van.

Tja, Zweden is een schitterend land. Zeker ook voor vakantie. Nadeel is dat het niet goedkoop is om hier te komen en om hier je accommodatie te vinden en je natje en je droogje te scoren. Toch maar investeren in dat loterijbiljet voor de Oudejaarslotto? Dan komen jullie daarna direct hierheen om samen met ons het Noorderlicht te kijken!

Viviane Rose zei

Ik doe aan couchsurfing, in grotere plekken te doen en anders mensen die je ontmoet vragen. Goedkope landen kan ik anders ook niet naar reizen. Geld is vooral de benzine kosten.

Poeh wat er allemaal niet moet gebeuren. Sterkte daarmee! xx