dinsdag 4 april 2017

De proef

In Nederland werd er bij zoonlief op school al vroeg getest. En getoetst. Tot onze stomme verbazing werd er destijds al in groep 1 gecitotoetst. Mik vond het prachtig. Met al zijn vrienden en vriendinnen in de gymzaal zitten. Juf die voorin de gymzaal zit en allemaal leuke vragen stelt. En dan op je eigen blaadje mogen schrijven en kleuren. Iedere dag van de Cito was een topdag.

In Zweden zijn ze niet zo van het toetsen en testen. En de Cito kennen ze hier al helemaal niet. Wat ze hier doen is de Nationella Prov, de nationale test. In jaar 3 (9/10 jaar oud), jaar 6 (12/13 jaar oud) en jaar 9 (15/16 jaar oud) van de Zweedse basisschool.

In jaar 3 en jaar 6 is het doel van deze nationale test om te kijken hoe de kids scoren op hun kennis. Zijn er nog gebieden waar er bijgespijkerd moet worden of word er bovengemiddeld goed gescoord. Met de nationale tests in jaar 9 verzamel je dan nog de laatste punten om met een zo hoog mogelijk aantal punten aan je vervolgopleiding op het gymnasium te beginnen.

In jaar 3 doen ze de nationale test voor Zweeds en rekenen. Bij Zweeds hoort bijvoorbeeld ook in een groep discussiëren over een onderwerp, leesvaardigheid, schrijfvaardigheid, tekst verklaren, you name it. Omdat Miks moedertaal Nederlands is, mocht Mik eventueel een makkelijkere Zweedse nationale test doen. Maar geen van de juffen vond dat nodig, ze hebben er alle vertrouwen in dat Mik het met de gewone nationale test ook prima redt. Gedurende de afgelopen weken is iedere keer in een gewoon lesuur Zweeds een onderdeel van de test afgenomen. Mik verblikte of verbloosde er niet van en kwam iedere keer stralend thuis vertellen wat ze die dag weer gedaan hadden.

En vandaag begint de serie tests voor rekenen. Mik had er zin in. Vanmorgen heb ik wat extra energie in zijn pauzetrommel gedaan en toen ik vroeg 'waar moet je op letten straks?'... kreeg ik rolling eyes en 'jaahaaa mam, geen haast hebben, goed lezen en niet als eerste klaar willen zijn...'.

Geen idee van wie hij dat heeft.

Geen opmerkingen: