woensdag 31 mei 2017

Change

Change is about to happen. Zoals ook vorig jaar om deze tijd. En ook in het jaar daarvoor om deze tijd. Om nog maar te zwijgen over het jaar dáárvoor.

De zomervakantie begint hier al bijna. De lange (and I mean laaaaaange!) zomervakantie van 10 weken begint over 2 weken. In de laatste weken voor de vakantie wordt er her en der nog een beetje gewerkt, maar is er ook een aantal hoogtijdagen ingepland. Zo gaat Miks hele school volgende week naar het sportcentrum in Krokom. Op de atletiekbaan zijn ze de hele dag in touw met allemaal wedstrijden. Sportdag á la Rödön.

Gisteren was een heel speciale hoogtijdag. Een dag die ieder jaar terugkomt, maar toch ook ieder jaar weer anders is: de stadiebytardag. Op die dag gaan alle kids een dagje meelopen in hun groep van het volgende jaar. De erwten van de opvang schuifelen enigszins bedeesd de grote school van Mik binnen. De kinderen die daar al zitten, gaan na de eerste pauze stuiterend naar hun volgende groep.

In Nederland heb je, tenzij het in de afgelopen 3 jaar veranderd is, de onder- en de bovenbouw op de basisschool. In Zweden hebben ze de onder-, de midden- en de bovenbouw. De basisschool duurt hier per slot ook 9 klassen, dus een extraatje in de onderverdeling kan makkelijk.

Met Miks overgang naar jaar 4 gaat Mik volgend jaar in de middenbouw, het mellanstadiet. Waar de overgang vorig jaar alleen maar betekende een tafel aan de andere kant van de klas (jaar 2 en 3 zitten samen), moet Mik voor jaar 4 nu de trap op naar een heel nieuw klaslokaal. Met een nieuwe juf én een nieuwe meester! Na 3 jaar 2 juffen Ingrid, 1 juf Lisa en 1 juf Isabel heeft Mik volgend jaar juf Helena en meester Magnus. En zit dus in een heel nieuw lokaal, samen met jaar 5 en 6.

Weet je mam, nu mogen we ook over de grens in de pauze. Nu mogen we ook het bos in! Mik kan niet wachten. Jaar 4? Bring it on!

UPDATED:
Ik heb net geleerd (dank je wel Joan!) dat de heeeele lange Zweedse zomervakantie voortkomt uit een oude Zweedse oogstwet. Kinderen kregen vroeg vrij van school om op het land te kunnen helpen bij het oogsten. En Mik maar denken dat we op vakantie gaan en dat hij veel kan gaan voetballen met zijn vrienden. Oogsten zal ie! Nee hoor, we gaan wel degelijk op vakantie. Over precies 2 weken zijn we nu op weg naar Noorwegen. Via de Vildmarksvägen. Dus een beetje sneeuw zien we in ieder geval deze zomervakantie!

Geen opmerkingen: