maandag 3 juli 2017

Daar gáán we weer....

Bij terugkomst van onze heerlijke trip lag er een grote stapel post. Hele leuke mooie superlieve post én, jawel, een brief van mijn vrienden van de belastingdienst. Ik ben gestopt met het schrijven van belastingdienst met een hoofdletter, want ik vind niet dat ze die nu verdienen.

Vorig jaar januari hadden we een brief gekregen dat we geld terugkregen. In april een brief van 'oh nee, toch niet'. Of we maar het dubbele bedrag wilde betalen. Van hun argumentatie klopte volgens ons niets, dus ik heb meteen bezwaar ingediend. Ben inmiddels expert geworden daarin.

Begin mei heb ik ons bezwaarschrift verstuurd en eind mei heb ik een keurige bevestiging gekregen dat ze het ontvangen hadden. Wat schetst mijn verbazing (ja, ik laat me nog steeds verbazen door de wondere kronkelingen van de communicatie van de belastingdienst) toen we eind november vorig jaar ineens een brief kregen dat we het bedrag in 1 keer moesten betalen. Niks antwoord op ons bezwaar. Nee. Betalen zal je. En wel nu. Anders nemen we maatregelen.

Ja, daahaag! Ik dank je de koekoek! Ik wilde (en wil) antwoord op mijn bezwaar. Dus ik heb een middag gespendeerd aan bellen met de belastingdienst. De meneer die ik gesproken heb, siste me eerst enigszins vermoeid toe dat er nog een bedrag open stond. Op mijn vraag of er dan toch ook nog een bezwaar open stond, kon hij niet anders dan bevestigend antwoorden. Ze zouden de zaak gaan onderzoeken en ik zou binnen 5 dagen terug gebeld worden.

Ja hoor, binnen 5 dagen hing er een mevrouw van de belastingdienst aan de lijn. Bottomline: ik kon de brief van eind november als niet verzonden beschouwen. Right. So far, so good.

En nu dus lag er een copy van de brief van 23 november op de mat. Alleen met een datum van half juni van dit jaar. Om toch helemaal crazy van te worden! Ondertussen is er helemaal niks aan mijn bezwaar gedaan en zegt de belastingdienst doodleuk dat ik ook wel de rente moet betalen. Dát is makkelijk verdienen voor ze!

Dus...
Ik heb net wéér een bezwaar geschreven, een klacht ingediend én ze nu ook een ingebrekestelling gestuurd.
En ik heb bij de Ombudsman weer een klacht ingediend over de belastingdienst.

Ik denk dat ik zo maar weer ons tentje ga opzetten hier op het veld. Gewoon. Voor het vakantiegevoel.

2 opmerkingen:

Ria zei

Hallo Jo
Ik heb een vraagje vanuit eigen interesse:
Jij woont in Jämtland dus al 2,5 jaar, en het bevalt je blijkbaar goed.
Ik ben in Nederland bezig om tiny te gaan wonen, in een tiny house of natuurwagen.
In Nederland een plek krijgen om te wonen is zowat onmogelijk: regels, wetten bezwaren en hoge hoge kosten. Gemeentes willen wel, maar willen ze ook écht??? Mijn ervaring is van niet.
Zou het iets zijn om naar Zweden/Jämtland te gaan? Is het do-able denk jij?
Weet je toevallig misschien zelfs plek?
Groet
Ria

Jo Hamperium zei

Hej Ria!
Dank voor je reactie. Ik zou je heel graag een uitgebreid en informatief antwoord geven, maar ik heb werkelijk waar geen idee hoe men hier tegen een tiny house of een natuurwagen (een woonwagen midden in de natuur?) aankijkt. Ik raad je aan om contact op te nemen met Mante van den Heuvel, behalve een heel fijn mens ook iemand die veel weet over het hoe en wat van hier naar toe verhuizen. Ze zal je wellicht ook de info kunnen geven waar je naar zoekt.

Kopieer deze link: http://www.stromsund.se/byggaboochmiljo/inflyttningintegration/inflyttarservice.4.60e2e10e1572b72bf31e2e95.html

En dan vind je onderaan de contactgegevens van Mante.

Ik hoop dat zij je verder kan helpen. Wellicht tot ziens in Jämtland!

Groet
van Jo