donderdag 21 december 2017

Nu är det jul igen!

Nu is het kerst! Nou ja, bijna in ieder geval.

Na een paar hectische (en leuke) weken heb ik nu een extra lang weekend, volgende week woensdag hoef ik pas weer aan het werk! Ik ga de 'tussendagen' zoals ze ze hier noemen, ook gewoon aan het werk hoor. Net als de dagen direct na oud en nieuw. We hebben net een spaarrekening hier geopend, hoe meer daar op komt hoe beter! 

Maar nu vieren we eerst kerst! Na wat wikken en wegen, en hakken in het bos, hebben we toch een kerstboompje. Het ging allang niet meer om hem met kluit en al uit te graven, daarvoor was de grond te diep bevroren. Dus nu hebben we op advies van een aantal van mijn collega's het boompje omgezaagd en hier thuis in een grote vaas met veel water en aarde gezet. Met alle andere feestelijke kersterigheden in huis staat het oh zo gezellig.

Er is me de afgelopen weken meer dan eens gevraagd of men in Nederland ook speciaal kersteten kent, zoals ze hier in Zweden het julbord hebben. Vanaf begin november zo ongeveer kan je al bij verschillende restaurants van het uitgebreide kerstbuffet genieten. En ook het kerstdiner van de respectievelijke jobs is julbord. Maakt niet uit waar je werkt volgens mij, het is altijd julbord. Wat ik gezegd heb, op de vraag naar traditioneel kersteten in Nederland? Dat we niet zoiets hebben als het julbord, maar dat er bij veel mensen gegourmet wordt. Nou dat was een heel nieuw concept voor de meesten. Met plaatjes van internet heb ik uitgelegd hoe het werkt en vertelt dat het heel gezellig is om te gourmetten. Geloof dat er direct daarna meer gourmetstellen verkocht zijn hier in Jämtland.

En dan de julklappar, de kerstcadeaus. Sommigen houden het hele jaar ogen en oren open op jacht naar goeie julklappar. Anderen leven in een periode van complete stress in de weken of soms zelfs dagen voor 24 december. Want dat is dé dag dat men kerst viert. Of althans dat er eerst om 3 uur naar Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul gekeken wordt, daarna het uitpakken van de kerstcadeaus en dan het grote familie- of vrienden-julbord. 

Nope. Wij doen niet aan julklappar. We hebben net Sint gevierd en de respectievelijke verjaardagen liggen ook in deze periode. En er passen trouwens ook geen kerstcadeaus onder ons boompje. 

Wij maken ons eigen julbord en hopen dat er nog een massa sneeuw valt zodat we lekker kunnen gaan skiën en langlaufen. En vanavond gaan we eerst uit eten en dan met ons 3 naar de film, Miks eerste keer 's avonds naar de bioscoop!

Ja, nu är det jul igen. Ik hoop dat jullie net zo kunnen genieten van deze feestelijke dagen als wij. 

Ik wens jullie heel fijne feestdagen en een mooi, avontuurlijk, liefdevol én gezond nieuw jaar! 

3 opmerkingen:

Jos zei

Tack, det samma.

Joke Emmelkamp zei

Ook voor jullie God Jul o gotty nytt år.
Hartelijke groet,
Joke Emmelkamp

Jo Hamperium zei

Dank jullie! Wat kan je genieten van zo een paar extra dagen. Extra dagen vrij met mijn lieven! Ik hoop dat jullie het ook heel fijn hebben en kunnen genieten van de feestdagen!