donderdag 11 januari 2018

Baby, it's cold outside!

Het is winter. Echt diep winter. Er ligt sneeuw sinds begin december en de gemiddelde temperatuur is de afgelopen weken niet boven de min 10 (Celsius) geweest. So far, so good. Zijn per slot ook hierheen verhuisd omdat we zo verlangden naar echt winter.

Tot dinsdagochtend. Was toen al een paar dagen, en nachten, beneden de min 20 geweest. En op dinsdagochtend dacht UFU "doe het zelf maar, ik vind het te koud". Een hoesterig zielig geluid kwam onder de motorkap vandaan en verder niks. Daar stonden we dan. Tien over zeven 's morgens vroeg. En min 23, of zoiets.

Lang leve de verzekering! Sebastian van Falck was heel vriendelijk, terwijl hij waarschijnlijk die ochtend al was platgebeld door mensen wiens auto niet wilde starten. Sebastian heeft een lokale Falck berger gebeld en hoera, een uur later kwam Thomas de Falck bergerman om te zien wat er nog aan UFU te fixen viel.

Als totale auto nitwit was my best guess dat het aan de accu zou kunnen liggen. Maar nee, met wat extra stroom van Thomas op de accu was UFU nog steeds niet genegen om te starten. Toen gebruikte Thomas zijn jarenlange Jamtse winterervaring en pompte het gaspedaal fanatiek en probeerde te starten. En ja hoor! Thank goodness! Met een poef en wat gehoest kwam UFU tot leven (en degenen die nog sliepen in het buurtje ook...).

Het was een ijsprop. Zoiets wat je niet leert op wat voor inburgerings- of taalcursus. Misschien wel bij een auto verzorgen in een echte koude winter cursus. Doordat er ergens in een leiding condens was ontstaan, was daar een ijsprop gekomen. En die was door Thomas weggeblazen. Zorg voor een zo vol mogelijke benzine tank plus mik er het speciale spulletje K-spritt in. Dat speciale spulletje zou er voor moeten zorgen dat het niet meer kan bevriezen. Het? Ja, nou datgene wat dus bevroren was.

Weet nog steeds bijzonder weinig van auto's maar heb dus geleerd dat je zodra het onder 0 is een stevige voorraad K-spritt moet aanleggen!

Was vandaag min 26 hier. Ik duim en hoop dat UFU morgenochtend weer de K-spritt drinkt en net zo zonnig start als ze vandaag en gisteren heeft gedaan. Duimen jullie mee?


Geen opmerkingen: