vrijdag 6 april 2018

Egoïst

Een week geleden stonden we op het punt om naar Nederland te reizen en nu zijn we al weer bijna 24 uur terug. Thuis.

In onze bijna 4 jaar in Zweden zijn we nu 3 keer voor een whirlwind bezoek naar Nederland gereisd en dit was de eerste keer dat ik echt voelde dat ik op bezoek was. Dit keer viel het me zo duidelijk op hoe druk het is, hoeveel auto's er rijden (is er nog een tijd waarop het geen spits is?), hoeveel mensen er zijn en hoe hard ze praten. 

We hebben het heerlijk gehad hoor, daar niet van. We zijn schandelijk verwend met liefdevol uitgezochte verrassingen, verrukkelijke feestmaaltijden en zelfs ook met goed weer om maar wat te noemen. Amsterdam liet zich van haar zonnige kant zien en al slalommend tussen de Duitsers was ook het Egmondse strand schitterend. Al waren de wereldberoemde bollen nog niet in volle bloei, de narcissen stonden stralend langs de kant van de weg lente-achtig te wezen. 

Ik betrapte mezelf erop dat er toch weer stiekem in mijn hoofd geslopen was dat het misschien wel een beetje egoïstisch van me is dat ik verhuisd ben naar het buitenland. Ver weg van familie. Niet op koffiedrink afstand. Niet op makkelijke rijafstand om even de heg te kunnen snoeien of om iets anders nuttigs voor de ander te kunnen doen. 

De dagen die we samen doorgebracht hebben waren weer heel speciaal. Dierbaar en luxe dat we dit kunnen doen. Maar toch ook weer zo heerlijk om terug te gaan, terug naar huis. Want zo voelt het. Nu is huis, nee, thuis hier. In Zweden. Is dat dan voor altijd zo? Ik weet het niet. Maar het is in ieder geval niet meer in Nederland, dat is een ding dat zeker is voor mij.

Ben ik een egoïst omdat ik mijn eigen verlangen heb gevolgd en naar het buitenland ben verhuisd? Maakt het me egoïstisch dat ik mijn eigen weg volg? Nee, ik denk het niet. Ik woon toevallig hier, maar dat verandert niks aan mijn gevoel van houden van. Ik ben er en zo niet direct, dan ben ik onderweg als je me nodig hebt! 

Ik ben thuis. En ik ben een bevoorrecht mens met zoveel moois hier en in Nederland. En everywhere else! 

4 opmerkingen:

Jos zei

Prachtig verwoord.

Jo Hamperium zei

😊 dank je! Fijn weekend!

Selma Egberts zei

Mooi reflecterend verhaal.

Jo Hamperium zei

Dank je! Bloggen helpt me soms om eea duidelijk te krijgen. Voor mezelf. En als anderen er wellicht ook iets in lezen, is dat mooi meegenomen. Fijn weekend!