dinsdag 17 juli 2018

UPDATED: Brand!

UPDATE! Yep. Het brandt nog steeds. En het ziet er niet naar uit dat het voorlopig stopt. Hier in Jämtland is er nu in ieder geval 1 brand die ze niet onder controle kunnen krijgen en waarvan de experts zeggen dat het minstens 2 weken onafgebroken moet regenen om te zorgen dat die brand helemaal uit is. Er is inmiddels ook een aantal dorpjes geëvacueerd omdat het vuur te dichtbij is gekomen. En iedere dag komen er kleine of grotere branden bij. Sommigen kunnen direct geblust worden en anderen komen op de lange lijst van bosbranden in Zweden erbij.

Niet dat er niet knoerthard gewerkt wordt nu. Een aantal van mijn collega's en vrienden zijn richting de brandhaarden, omdat ze vanuit het leger opgeroepen zijn of omdat ze vakantie opgenomen hebben en graag willen helpen. Terwijl het in Noorwegen ook brandt, is er ook een heel aantal Noren hier in Zweden aan het blussen. De Italianen vliegen af en aan met hun blusvliegtuigen en inmiddels is er ook een Frans blusvliegtuig aangekomen. Er is hulp uit Portugal en Polen onderweg en ik las dat ook Duitsland, Litouwen en Oostenrijk hulp hebben gestuurd. En dan zou ik bijna de 25 brandweermannen uit Denemarken vergeten die zich ook inzetten om de branden hier te blussen.

Het verschil met afgelopen week is dat we nu hier niet meer zo in de rook zitten. We zien de rook aan de andere kant van het meer. Het is alsmaar zo'n beetje 'hazey'. En afhankelijk van de wind ruik je het meer of minder.

De voorspelling voor de komende dagen is niet heel positief als je wilt dat de branden uit gaan. Wel als je van droog (heeeeeel droog) zonnig weer houdt. Zon, zon en nog meer zon. En misschien regen, maar dan ook meteen met bliksem. Waar men weer niet op zit te wachten hier, want blikseminslag is wat de eerste branden hier deed ontstaan.

In de internationale media is er ook aandacht voor de branden hier: CNN, NYTimes, The Guardian, AlJazeera, news.co.au, NOS en HLN.

Toch maar een regendans doen?

------------------------------------------------------------------
Net als op vele andere plekken in Europa, is het ook hier in Jämtland al enige weken geleden dat er regen van betekenis gevallen is. En de temperatuur laat vrijwel continue on-Jämtlandse waarden zien van ver boven de 25 graden.

En toen ging het onweren dit weekend. Pats, boem, blikseminslag, brand.

Niet direct bij ons voor de deur maar wel op kijkafstand aan de overkant van het meer. En een aantal echt grote branden woeden op zo'n 100 km bij ons vandaan. En nog op tientallen andere plekken in Zweden.

Vannacht werd ik al wakker van de rooklucht. Met deze hitte (was 32 graden gisteren!) hebben we natuurlijk ook het raam open. En ondanks dat het hier 's nachts nu nog steeds licht is, viel er weinig te zien door de mist van de rook. Met alle branden hier in de omgeving en de flauwe dwarrelwind heeft de rook zich over een enorm gebied verspreid. Een aantal branden is nu onder controle, maar omdat het zo kurkdroog is, moet er wel continue gemonitord worden. Maar een aantal branden is nog niet onder controle.

Zweden heeft begin deze week een hulpverzoek bij de EU neergelegd omdat er niet genoeg materieel beschikbaar is om al die branden in het hele land te blussen. As we speak zijn twee Italiaanse blusvliegtuigen onderweg. Jämtland hoopt heel erg dat in ieder geval 1 vliegtuig ook hier ingezet zal worden.

De weersvoorspelling stemt nog niet heel optimistisch. Voor over een paar dagen zou er misschien 3 mm regen kunnen komen. Maar als ik even later de voorspellingen check, is de regen alweer verschoven naar over een week. De temperatuur gaat heel even beneden de 25 graden, om daarna snel weer op te lopen naar de 30. Aldus de constant wijzigende weersvoorspellingen.

Op het werk hebben we ook met de branden te maken. Het begon maandagochtend vroeg met een paar telefoontjes over waar die brandlucht toch vandaan kwam tot vandaag allemaal mensen die willen helpen. Ondanks dat het leger is ingezet en de diverse brandweerkorpsen en vrijwillige brandweerlieden zich meer dan een slag in de rondte werken, zijn vrijwilligers ook heel welkom.

Behalve bos en kurkdroog grasland is gistermiddag ook de McDonalds in Östersund afgebrand. Gelukkig geen gewonden, maar wel een totaal ingestort restaurant. Van deze brand weten ze dat die is begonnen in de vuilnisopslag. Een collega vertelde me vanmorgen dat de dichtstbijzijnde McD nu in Sundsvall ligt.

Na een heel winterige winter met massa's sneeuw en heerlijke koude dagen, is dit het andere uiterste. Ik zag vanmiddag een tweet voorbijkomen die blij schreef dat we over 16 weken weer flink sneeuw moeten schuiven.

Ik kan me er nu nog heel weinig bij voorstellen.....


Geen opmerkingen: